Menu brunch tuk hari nie......."wedges". Wedges nie buat sendiri tau.Tapi tak leh la nak dibandingkan dgn wedges kat KFC. Rasa pun lain juga la.But overall , Sodaapp!!. Abah aku pun puji masakan aku.Hohohoho..(kembang bontut.. ^^)
walaupun wedges tu x lawa sangat.. tapi sedappp~~
nyum2~~(nak lagi sedap cicah dgn sos cili ^^)
Tuk resepi wedges ni tiru kat internet je.Banyak gila pilihan.Tapi sebab tak cukup bahan , wat je guna bahan yang ada.Bahan2 tuk wat wedges ni simple sahaja.Korang pun leh wat sendiri.
Bahan2 yg digunakan:
5 Biji kentang saiz XL (potong berbaji)
2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serduk lada (klu nak pedas, tambah lebih ckit)
1 sudu teh serbuk kari
2 biji telur
tepung goreng ayam cap adabi
garam
Cara2:
1-Bersihkan kentang dengan air suam tuk buang kotoran dikulit kentang.Setelah bersih, potong secara berbaji & kulit kentang tak perlu dibuang.
2-Rebus kentang sehingga empuk, kemudian angkat & toskan
3-Kemudian satukan lada hitam, serbuk lada sebuk kari & sedikit garam dalam satu bekas & campurkan dgn kentang yang ditoskan.Pastikan serbuk2 tadi bersalut dgn semua kentang.
4-Kocok telur(x perlu sampai kembang)
5-Masukkan kentang satu demi satu .Kemudian salut dgn tepung sepenuhnya.
6-Goreng dgn api serdahana sehingga keemasan.
7-Hidangkan dgn sos cili & mayonis.
8-Dah boleh makan(hehehehe..^^)
Simplekan resepi dia.Orang yang tak pandai sangat masak macam aku pun boleh wat tau.Betul x?
Selamat mencuba!!
wahhhhh,,, sedapnya,, tolong buatkn boleh??
ReplyDeletehehe,, then postkan,, :))
wargh..
ReplyDeletedap tuh...
nk try wat gak la..
^_^
hana honey: klu nak lagi sedap lepas dah marinate simpan dalam freezer dalam semalaman.Then baru masak..Rasa much better
ReplyDelete